sábado, 5 de enero de 2013

Anàlisi de les eines utilitzades al blog

Per finalitzar el meu bloc adjuntaré una graella amb totes les eines utilitzades durant el quatrimestre. Aquesta graella està feta utilitzant la classificació de la Taxonomia de Bloom per a l'era digital del 2008.

Graella eines utilitzades


Moltes gràcies!


He consultat:
- Graella Taxonomia de Groom
- El meu bloc: http://mariagiticblanquerna.blogspot.com.es/

Creative Commons

Creative commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.
CC ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic. CC proporciona llicencies als creadors/autors per a que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital.

Lliciències:

Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:
Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement, Attribution: sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.

Creative Commons: No Comercial No comercial, Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.

Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.

Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual,Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.

Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:

Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

A més d’aquestes sis llicències, s’ofereixen d’altres que no són aplicables per igual a totes les obres ni en tots els païssos.

He consultat:
Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons
Creative commons: http://es.creativecommons.org/

Postura i respiració per a una bona comunicació

Comunicació corporal

- Postura:

  • Domini de la situació
    • Verticalitat no tensa
    • Gestió de la proxèmia
    • No donar l'esquena
- Gest
  • Energia en la comunicació
    • Dinamisme en el gest
    • Obertura, no amagar
    • Simetria
    • Evitar repeticions
- Expressió facial
  • Connexió amb el públic
    • Somriure
    • El front lliure
    • La mirada: expressar i compendre, buscar a les eprsones, mirar fent la "M"
  • Petits detalls:
    • Estar i ser atent
    • Roba, joies, símbols
    • Encaixada de mans
    • Moviments incontrolats
Respiració

- Respiració
  • Tranquil·la
  • Si ens cal aire, per la boca
  • En repòs, pel nas
  • Si pot ser per les costelles baixes i la panxa millor
  • Millor una inspiració que un eeeehhh
- Veu i dicció
  • Veu
    • La veu diu qui som, com som o com estem
    • La veu crea emocions en l'audiència
    • Tenim moltes veus. Hem de triar les que ens representen millor i les que ens ajuden a persuadir
  • Dicció
    • Claredat
  • Melodia
    • Variació
  • Ritme i velocitat
    • Cada missatge, la seva velocitat
    • No al pilot automàtic
    • Juguem amb les pauses

He consultat:
- Diapositives postura i respiració per a una bona comunicació






Poema recitat

Durant unes classes de COED vam estar recitant poemes.

Jo vaig escollir un poema de l'autora Carmeta Pallarès del llibre " Roda la mola", poesia del Baix Aragó de llengua catalana del orígens als nostres dies.

Carmeta Pallarès i Soro va nàixer a la Ginebrosa el 1947. L'any 1963 es traslladà a Barcelona i des del 1973 viu a Badalona. Començà a escriure poesia el 1990 que ha publicat en part a diverses revistes i diaris, Tarayola de la Ginebrosa i La Comarca d'Alcanyís especialment. En aquest darrer diari manté una columna Un foradet en chapurriau des de l'agost de 1991. Els seus temes són: la quotidionitat, el paisatge, l'amor, meditació i llengua.

Poema:

En la meua llengua 
(Badalona 1990)

Un dia,
no  se qué dia,
ni com, ni quan, ni per què,
vai escriure quatre lletres
a una fulla de paper.

Un sentiment nou i ample
naixie en aquell moment
l'emoció que jo sentia
a l'escriure un pensament
en la llengua en què jo penso,
que jo parlo,
que jo sé.

Ere orgull,
ere alegria,
eren gràcies no sé a qué,
ere lo que ara sento
quan escric este paper.


He consultat:

- Llibre " Roda la mola", pàgina 139.

Presentacions: Identitat i territori amb power point

El Power Point és un programa per fer presentacions que està integrat en la suite de Microsoft Office.
Les presentacions és fan mitjançant diapositives que estan creades a partir de: objectes, accions, transicions, animacions, text esquematitzats, fàcil d'entendre i imatges.
A continuació adjunto un Power Point utilitzat en la presentació d'identitat i territori.



Identitat i territori és un treball modular de les assignatures de COED i GTIC.
La meva companya Esther Sitges i jo vam decidir fer el treball de la escola on vam estudiar ja que és una de coses que tenim en comú. En realitat tenim bastantes coses en comú però la que més ens caracteritza és on vam estudiar ja que ens va formar com a estudiants, persones i educadores.
La Esther i jo vam nèixer al mateix any, som del mateix barri, vam estudiar a la mateixa escola i a l'escola bressol on jo treballo, ella va fer les seves pràctiques. Sempre diem que hem tingut "vides paral·leles" que va ser el títol escollit del treball d'identitat i territori.





Les quatre metàfores

Conceptualitzar l'aprenentatge amb l'odinador. A partir de les quatre metàfores la tecnologia pot ensenyar a partir del paper de l'odinador.

Les quatre metàfores són:
- La metàfora tutorial
- La metàfora de la construcció
- La metàfora del laboratori
- La metàfora de la caixa d'eines

1. La metàfora tutorial

L'ordinador com a tutor, l'ordinador és que ensenya a l'alumne. L'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua.

L'alumne pot decidir amb quin nivell començar ja que és díficil que un odinador detecti el nivell de l'alumne.

2.La metàfora de la construcció

L'ordinador com a alumne. L'alumne és qui ensenya al ordinador a fer coses. Li dona instruccions per a realitzar unes tasques.

El mestre quedaria en segon pla, només seria una guia pel nen.

3. La metàfora del laboratori 

L'odinador com a simulador. Permet un aprenentatge per descoberta però amb un grau de llibertat més baix que en el del Logo. 

Permet fomentar la reflexió i l'acció en un entorn acotat però amb el perill de simplificar  en excés els sistemes reals.


Un exemple de programa és: Crayonphysics





4. La metàfora de la caixa d'eines

L'ordinador com a eina.  A l'escola igual que a la nostra vida diària, és habitual l'ús de l'ordinador com a eina de treball. Les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.

Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.


Les quatre metàfores i els seus exemples:




He consultat:
- Bloc de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es
- Scribd
- www.edu365.cat

viernes, 4 de enero de 2013

Taxonomia de Bloom

La Taxonomia de Bloom és un llistat de les habilitats i processos del pensament que poden aparèixer en les tasques escolars. La Taxonomia de Bloom no permet assolir les habilitats superiors sense tenir dominades les inferiors.

La primera Taxonomia de Bloom és va fer al 1956 més tard al any 2000 és va fer una revisió i es va decidir incorporar accions en forma de verbs. Com a funaments de les capacitats.

 
 
Per últim a l'any 2008 es va fer una altra revisió i es va actualitzar la del any 2000 per ficar-la amb les noves realitats de l'era digital. Va complementar amb verbs i eines del món digital que possibilitaven el desenvolupament per: recordar, compendre, aplicar, analitzar, evaluar i crear.
 
He consultat:
 

Mapes conceptuals

Un mapa conceptual és una tècnica usada per a la representació gràfica del coneixement. Un mapa conceptual és una xarxa de conceptes. A la xarxa, els nodes representen els conceptes, i els enllaços les relacions entre els conceptes.

A la classe de GTIC ens van ensenyar un programa per fer mapes conceptuals, és el Cmap Tools que per fer-lo servir necessites descargar-lo, si vols descargar-lo ho pots fer cliclant aquí.

Aquí deixo un exemple de mapa conceptual realitzat amb Cmap Tools.




Si necessiteu més ajuda, podeu veure aquesta presentació que és molt útil, hi ha exemples de mapes conceptual i explica més detalladament el que són:

 
 



He consultat:

Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Mapa_conceptualCmap Tools
Bloc de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/

Fluxogrames

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.

Com a mestres podem utilitzar els fluxogrames com a eina per:
- Presa de decisions
- Resolució de problemes
- Planificació
- Organització
- Destriar la informació essencial de l'accessòria
- Definició d'ordres i instruccions

Els fluxogrames tenen una grafia molt simple:


 
 
Es poden utilitzar uns altres símbols però aquests són els treballats a classe i treballarem sobre aquesta base.
 
Els fluxogrames és poden fer amb el Microsoft Office Word però també hi ha altres programes com el Gliffy que a continuació penajré un exemple de fluxograma fet amb Gliffy. Si vols probar aquest programa clica aquí.
 


He consultat:
- Bloc de GTIC: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/

Glogster

Què és un Glog?

Glogster és una aplicació web que ens permet crear i compartir pòsters multimèdia interactius.
En els pòsters o glogs pots barrejar imatges, text, enllaços, múltiples dissenys animats, música i vídeo i després compartir-lo amb la gent.

Per fer això només t'has de donar d'alta a la pàgina de Glogster al apartat de EDU que és gratis, a continuació omplir totes les dades que et demanen i ja pots començar a fer el teu pòster multimèdia. Un cop acabat el pots compartir, per penjar-lo al teu bloc has de copiar el codi embed i ja està! a partir d'aquí els teus seguidors ja podran disfrutrar del teu pòster.

L' únic inconvenient és que la pàgina està en anglès però és molt fàcil de crear el teu compte.

Aquí us deixo el meu pòster:





He consultat:
http://cedec.ite.educacion.es/es/aplicaciones-en-la-web/821-crea-y-publica-un-poster-multimedia-en-glogster

Windows Movie Maker

El Windows Movie Maker és un programa que permet fer i editar videos o fotografies. És un softwarare que forma part del Windows i normalment tots els ordinadors ja el tenen instal·lat. És un programa molt fàcil d'utilitzar i molt pràctic.

Aquí teniu un exemple d'un montatge amb el Windows Movie Maker fet per la setmana de la SAE:


 
 
He consultat:

- http://es.wikipedia.org/wiki/Windows_Movie_Maker
- http://www.youtube.com/watch?v=B2bC1YW8VYI 



 

 
 


El bon comunicador

El bon comunicador: Àngel Llàcer
 
En una de les classes de GTIC, el professor ens va manar fer un seguiment d'un personatge que per nosaltres sigui un bon comunicador.
 
El meu grup vam decidir fer el seguiment del Àngel Llàcer, vam descubrir que és una persona que surt a molts llocs i que sempre està amb un projecte entre mans.
 
Gràcies aquest treball vam descobrir que emet un programa de ràdio a Catalunya radio, "Els optimistes" amb la col·laboració de Manu Guix i un matí vam poder assistir a un dels programes i parlar una mica amb ell.
 
Vam escollir a Àngel Llàcer perquè pensem que és una persona que té molt contacte amb el seu públic, fa riure, és professional amb el seu treball, expressiu, original, té les idees clares i les sap expressar, sap el que diu i per nosaltres té carisma.




Què és una wiki?

Les wikis són una tecnologia específicament dissenyada per al treball col·laboratiu. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web de forma interactiva.

Els wikis són democràtics, promouen l'escriptura, faciliten l'autoria distribuïda de documents públics, ampliquen la interacció i promouen la negociació.

Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia, la Wikipedia és una enciclopèdia lliure utilitzada arreu del món.

La Wikipèdia té 5 pilars:

- És una enciclopèdia.
- Cerca el punt de "vista neutral".
- És de contingut lliure.
- Segueix unes normes d'etiqueta.
- No té normes inamovibles.

 

Una de les activitats proposades a classe és afegir informació a la wikipedia. Jo he afegit una petita informació en el tema de la "sordera" ja que està a la wikipedia i no a la viquipèdia.

El que està dincs el quadre rosa és la informació afegida per mi a la wikipedia.



 
He consultat:
 
- Llibre "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents". Punt 7.2.2 Wikis.
 

miércoles, 2 de enero de 2013

Delicious

Qui no ha perdut mai una pàgina web d'interès?
 
El delicious permet guardar i recuperar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables en línia. També facilita la categorització amb paraules clau (les etiquetes) per una localització més fàcil i ràpida.

El delicious s'identifica amb aquesta imatge:


.
 
He consultat:
 

PREZI

El prezi és un programa de presentacions per explorar i compartir idees.
Prezi es distingeix per la seva interfícies d'usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació. Prezi permet als usuaris visualitzar i navegar. El funcionament per passar les imatges, és exclusivament amb les fletxes del teclat de l' ordinador, la fletxa de l'esquerra o la fletxa de la dreta.

A continuació penjo un PREZI fet per mi a una de les classes de GTIC.




He consultat:

Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Prezi